De fundamenten van de Foundation of Dreams staan in Curaçao, waar wij ook onze architectonische inspiratie vandaan halen. Wij –of tenminste onze Curaçaose moederorganisatie- begonnen hier als een stichting die het culturele erfgoed wilde stimuleren. Voor als dat wat te abstract klinkt, kunnen wij het jou uitleggen aan de hand van een voorbeeld.

 

Straatfestival

In 2011 zetten wij het hartje van Punda op zijn kop tijdens het Energy Street Festival. Punda is de historische kern van Willemstad, dat overigens op de werelderfgoedlijst staat. Dit evenement was een vorm van kunst die de energie van de stad van vroeger weer terugbracht in de straten. Op straat verrasten wij mensen met dans, geïnspireerd door hiphop en jazz. Het ging er niet om hoe goed je kon dansen, maar om het delen van die energie. Om dat goed te laten zien, stonden de dansers midden op het plein. Zo gingen mensen mee in dat gevoel.

 

Ontwerpen in de architectuur

De koloniale cultuur: daar putten wij onze inspiratie uit. Neem als voorbeeld de huizen van het Curaçaose architectenbureau Archimedium. Haar ontwerpen gaven invulling aan de wijk en doen dat nog steeds. Dat hout wat zij gebruikt dat leeft en spreekt enorm. Ook kwam zij met andere woningen gemaakt van natuurlijk materiaal zoals steen. De kleuren wind en zon spelen een spel, net als dat onze evenementen met je doen. Daarom is Archimedium onze inspiratiebron in woord en beeld.

Zijn ontworpen huizen hadden een zelfde schaal in verhouding met de rest van de straat. Dus zette Archimedium geen streep door de samenhang met al bestaande architectuur in de buurt. Ook de keuze die hij had voor kleuren waren aangepast aan de bestaande wijk.

 

Onze inspiratiebron

De koloniale cultuur is een belangrijke inspiratiebron voor ons werk. Een goede structuur in de opbouw brengt ritme en verhouding in een gebouw, maar ook in een samenleving.

 

Architectuur